Telefoon 035 601 35 47  /  Spoed 06 190 077 09
Wat biedt verloskundigenpraktijk Vitae en waar onderscheiden wij ons in?

Eerste trimester

Gefeliciteerd, je wordt vader! 

Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? 
  
Zodra de zwangerschapstest positief is kun je overvallen worden door dat soort vragen. Het is op dat moment allemaal nog onwerkelijk maar je realiseert je wel dat er een hoop gaat veranderen. Die veranderingen vinden eigenlijk al heel snel plaats. Je vriendin/ vrouw is namelijk niet meer de oude.   

Het is leuk voor jezelf en het komt betrokken over als je weet wat er op welk moment met zowel de baby als je vriendin/ vrouw gebeurt. Het is daarom aan te raden een boek te kopen over zwangerschap maar dan speciaal voor vaders. Als je de boeken van je vriendin/ vrouw gaat lezen staat er namelijk "je kunt misselijk zijn" maar dat ben jij natuurlijk niet. 

1ste trimester:   

Dit is vaak een spannende tijd voor vrouwen. Tot de echo zijn veel vrouwen bang voor een miskraam. Mannen zijn daar veel nuchterder in en wuiven die angsten vaak weg. Realiseer je wel dat vrouwen elk steekje in hun buik registreren en hoewel "steekjes" heel normaal zijn kan dit wel voor onrust zorgen. Probeer je nuchtere jij te blijven maar erken ook haar gevoelens.  

Je vriendin/ vrouw staat hormonaal helemaal op haar kop. Dit kan betekenen dat ze misselijk is. Hoe erg dit is verschilt per vrouw. Vraag haar wat je kan doen of juist niet moet doen. Sommige hebben er veel aan een crackertje en kopje thee op bed te krijgen (voor het opstaan iets eten voorkomt vaak ochtend misselijkheid) terwijl andere er niet aan moeten denken en al moeten overgeven als ze jou parfum ruiken (die voorheen ontzettend lekker was, aldus haar…). Ze kan trek hebben op de raarste momenten in de raarste dingen. Ga hier vooral in mee en wees blij dat ze iets binnen krijgt. Soms helpt het als vrouwen het avondeten niet ruiken voor ze gaan eten maar het meteen moeten eten, dan hebben ze minder kans om misselijk te worden van de geur ervan. Het is handig als jij kookt en zij niet in de ruimte is waar gekookt wordt. Dit zijn allemaal maar suggesties en gaan natuurlijk niet voor iedereen op. Het is zelfs zo dat niet iedere vrouw misselijk wordt. Het belangrijkste is dat je probeert samen zo goed mogelijk deze eerste weken door te komen.   

Door alle hormonale veranderingen zijn vrouwen vaak enorm moe. De gezellige dingen die jullie voorheen deden in het weekend moeten even op een laag pitje. Sommige vrouwen willen al om 19.00 uur naar bed. Het is niet zo gezellig voor jou maar realiseer je dat dit vaak tijdelijk is en echt bij de eerste periode van de zwangerschap hoort.   

Tevens zorgen de hormonen en de onzekerheid en alle klachten vooremotionele instabiliteit. Waarschijnlijk  ben je dit helemaal niet gewend van haar. Onthoud wel dat jij niks fout gedaan hebt al komt dat soms wel zo over. Steun haar waar kan en weet dat ook dit niet de rest van haar leven duurt.   

Dan is het rond de 8 weken tijd voor de eerste echo! Jullie gaan jullie kindje voor het eerst zien. Vaak is dit voor jou als man eindelijk een bewijs van dat er werkelijk wat groeit in het lichaam van je vriendin/ vrouw.  Je ziet een klein "poppetje" van bijna 2 cm.

De volgende echo is bij 11 weken. Je ziet een echt mini mensje met armpjes en beentjes! Alles zit erop en eraan, het moet alleen nog groeien.
Kort hierna nemen de meeste klachten wat af. Een betere periode lijkt aan te breken!  
 

Wist je trouwens al dat zwangere vrouwen geen kattenbak mogen verschonen?!

Handige links:
www.vadercursus.nl
www.ikvader.nl
papasite.eigenstart.nl
www.babymonitor.nl
www.trotsevaders.nl

 


Twitter & Nieuws                            @zwangerinsoest

Kinkhoest vaccinatie zwangere

Kinkhoest vaccinatie zwangere lees meer

Fijne feestdagen!

Namens Vitae wensen we je fijne feestdagen! lees meer