Telefoon 035 601 35 47  /  Spoed 06 190 077 09
Wat biedt verloskundigenpraktijk Vitae en waar onderscheiden wij ons in?

De eerste en de tweede controle

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een leuke, maar ook spannende tijd breekt aan.

Wanneer de zwangerschapstest positief is kan je bellen voor een afspraak. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig.

De eerste controle zal rond de 8 weken zwangerschap plaatsvinden. Tijdens deze controle, die circa 45 minuten duurt, vertellen we je over de verschillende onderzoeken waar je voor kan kiezen om je kind te laten onderzoeken op verschillende afwijkingen, de prenatale screening . Tevens krijg je de eerste echo.

Om een goede inschatting te maken naar het risico op een aangeboren afwijking bij jullie kindje zullen we vragen of er eventuele (erfelijke) ziektes en/of aangeboren afwijkingen in de familie voorkomen. 

We zullen je vragen of je foliumzuur slikt. Foliumzuur is een vitamine die het risico op het krijgen van een kind met een neuraalbuis defect (o.a. open ruggetje) sterk verkleint.  Het is raadzaam om foliumzuur te slikken vóórdat je zwanger bent en anders zo snel mogelijk in de zwangerschap. De aanbevolen dosis is een tablet van 0,4 of 0,5 mg per dag. 

Wanneer je eerder een kind met een neuraalbuis defect hebt gehad, medicijnen tegen epilepsie slikt of een tweeling verwacht is de dosis een tablet van 5 mg per dag. 
Slik je op dit moment nog geen foliumzuur begin hier dan nu mee. Het is aan te raden om foliumzuur te slikken tot 10 weken zwangerschap.

Tevens geven wij je de folder 'Zwanger' mee waarin algemene nformatie staat over zwanger zijn, gezond eten, sporten etc.

Tijdens dit eerste gesprek is er natuurlijk de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

We zullen een nieuwe afspraak inplannen tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Tijdens deze afspraak zal er een intake gesprek zijn, waarin we vragen naar jouw gezondheid en die van je partner. Ook willen we graag informatie hebben over eventuele eerder doorgemaakte zwangerschappen. Dit dient om ons een zo goed mogelijk beeld te geven van de eventuele risico's voor jou en je ongeboren kindje.

Verder zullen wij je bloeddruk meten en de termijnecho maken. 

Je krijgt laboratoriumformulieren mee om bloed te laten prikken. Dit wordt gecontroleerd op de bloedgroep en rhesusfactor, bloedarmoede, een leveraandoening (hepatitis B), geslachtsziekte (syfillis en HIV/AIDS), irregulaire antistoffen, Hb (ijzergehalte) en glucose (bloedsuiker). Dit alles willen we graag weten om zo optimaal mogelijk aan je zwangerschap te beginnen.

 

Twitter & Nieuws                            @zwangerinsoest

Kinkhoest vaccinatie zwangere

Kinkhoest vaccinatie zwangere lees meer

Fijne feestdagen!

Namens Vitae wensen we je fijne feestdagen! lees meer